Joachim De Vos: “We denken te weinig na over de toekomst”

PODCAST

LIEVER LEZEN DAN PODCASTEN?
Het artikel kan je hieronder vinden.OVER RAF STEVENS

Raf Stevens (46) heeft ruim twintig jaar ervaring in communicatie. Sinds twaalf jaar is hij zelfstandig actief in business storytelling. Raf ondersteunde al tal van bedrijven en organisaties in het vertalen van strategie- en verandertrajecten naar sterke verhalen. Hij begeleidt ook managers in het succesvol inzetten van hun persoonlijke verhaal. Raf is ook de host van de Story Club podcast, een interviewprogramma over storytelling, communicatie en leiderschap.

Maak kennis

ARTIKEL VAN DE PODCAST

Joachim de Vos : “We denken te weinig na over de toekomst ”

Joachim De Vos begon zijn professionele carrière in 1994 als IT Manager bij Living Tomorrow, de organisatie waarvan hij ondertussen CEO is. Hij is ook de oprichter en managing director van Tomorrowlab. “Als je ziet tegen welke snelheid de wereld aan het veranderen is, dan denk ik dat we nog veel te weinig nadenken over de toekomst en hoe die ons dagelijks leven ingrijpend aan het veranderen is. Innovatie moet daarom inherent deel uitmaken van de bedrijfscultuur van elke organisatie. Het mag geen vrijdagnamiddagactiviteit zijn.”

Denken in drie toekomsthorizonten

Joachim De Vos praat met passie over techniek, technologische veranderingen en de toekomst en hoopt zo ook zoveel mogelijk mensen aan te sporen om hetzelfde te doen. “De toekomst voorspellen kan niemand echt, maar er beter over nadenken is wel mogelijk en nodig om beter voorbereid te zijn en om bedrijven langer in stand te houden. In Living Tomorrow, dat vroeger “Het Huis van de Toekomst” was, tonen we innovatie en inspireren we mensen. Met Tomorrowlab komen we tegemoet aan de vraag van mensen hoe ze die innovatie concreet gestalte kunnen geven. Wij begeleiden organisaties naar de toekomst. We tonen ondernemers waarop ze moeten letten. Hoe kunnen ze zich voorbereiden op de toekomst? We werken daar samen met heel veel partners. Het is echt belangrijk dat bedrijfsleiders en ondernemers meer vooruit kijken. Technologische ontwikkelingen gooien traditionele businessmodellen helemaal om. En het is niet omdat een bedrijf vandaag innovatief is dat het die status morgen ook nog heeft. Denk maar aan wat Blackberry en Nokia is overkomen. Bedrijfsleiders en organisaties kunnen volgens ons met drie horizonten aan de toekomst bouwen: een eerste horizon die kijkt naar de korte termijn, en die eigenlijk al zichtbaar is en waarvoor vooral operationele technici nodig zijn, een tweede die enkele jaren vooruit kijkt en waarbij ik aanraad om over het muurtje naar andere sectoren te kijken en een derde horizon waar visionair en disruptief denken nodig is. Dat is erg belangrijk, maar veel mensen lopen daar vast. Het gaat natuurlijk om toekomstdenken dat ver buiten onze comfortzone ligt, zoals het plan van Elon Musk om Mars te koloniseren, omdat we tegen dan misschien de aarde helemaal naar de verdoemenis zullen hebben geholpen. Musk is een man die in drie horizonten kan denken en dat vertaalt zich ook in andere methodes, in andere benaderingen en in andere vormen van communicatie.”

De beste manier om de toekomst te voorspellen is ze zelf uitvinden

“Toekomst is een grote onbekende. Niemand beschikt over een glazen bol en daarom zoeken mensen altijd naar manieren om wat ze wel kennen te extrapoleren. Wij proberen een stapje verder te gaan en zeggen daarom dat de toekomst moet worden uitgevonden. Businessplannen opmaken is tijdverspilling, omdat ze achterhaald zijn voor men het weet, maar dat betekent allerminst dat organisaties niet met de toekomst bezig moeten zijn. Door te innoveren kunnen ze zichzelf permanent heruitvinden en dus eigenlijk ook de toekomst uitvinden. Met een combinatie van ideeën en dromen en met de capaciteit om tot aan een derde horizon te denken, is heel veel mogelijk.”

Een onvergetelijke dag met Bill Gates

“Ik zal 16 maart 1995 nooit vergeten. Voor de opening van Living Tomorrow hadden we Bill Gates uitgenodigd en toen toenmalig premier Jean-Luc Dehaene liet weten dat hij een uur later zou zijn, kregen we de kans om een uur met Bill Gates door het huis te wandelen. Ik kan mij nog altijd heel precies herinneren hoe geïnteresseerd hij was en hoe hij af en toe iets noteerde in een klein notitieboekje. Toen we bij de keukencomputer kwamen die een centrale plaats had in de woning en waarmee we eigenlijk de voorlopers uittekenden van wat online Retail zou worden, was hij enorm geïnteresseerd en stelde hij een detailvraag die ik nooit verwacht had van iemand die op zo’n hoog niveau beslissingen neemt. Hij had ook onmiddellijk door dat we daar de mogelijkheden van internet toonden op een andere manier dan Microsoft ze tot dan toe had gezien. En toen hij daarna een toespraak hield van en vijftal minuten vertelde hij eigenlijk wat vandaag nog altijd onze missie is. Hij vertelde immers dat hij tijdens die rondleiding door het huis had gezien hoe dramatisch de wereld zou veranderen dan dat we daarom niet vroeg genoeg kunnen beginnen met ervoor te zorgen dat mensen zich afvragen hoe de toekomst ons leven, ons gezin en onze maatschappij grondig door elkaar zullen schudden. We zijn nu 22 jaar verder en we leven eigenlijk al in een totaal andere wereld. Bovendien gaan de veranderingen zo snel dat we ons echt niet kunnen veroorloven niet voortdurend bezig te zijn met de vraag hoe de wereld waarin onze kinderen terecht zullen komen eruit zal zien. Met Tomorrowlab zijn we elke dag bezig met dat plaveien van de weg naar de toekomst.”

Drie zaadjes voor een persoonlijke passie

“Mijn passie voor technologie en toekomst heb ik te danken aan drie factoren. Mijn vader, die bij een grote scholengroep verantwoordelijke was voor alle techniek, gaf me al op zeer jonge leeftijd een jeugdencyclopedie. Ik herinner me dat ik uren naar prentjes kreek over onder meer raketten en bruggen. Ik ontwikkelde daardoor een fascinatie voor technologie. Die werd nog eens versterkt door het hele Flanders Technology International-gebeuren, met de bekende affiche waarin een menselijke hand en een robothand elkaar groeten. En voor geen geld ter wereld miste ik het programma “Wondere Wereld” van de onlangs overleden Nederlandse wetenschapper Giet Titulaer. Dat waren drie zaadjes die stevig in mij waren geplant toen ik een studiekeuze moest maken. Het lag dan ook bijna voor de hand dat ik ingenieur wilde worden, een studie die eigenlijk de basis legt om dromen uiteindelijk in de praktijk te brengen.”

Anders leidinggeven

“Ik zal wellicht nooit met iets anders bezig zijn dan met de combinatie van technologie en toekomst. Ik blijf daar immers nog enorm door gepassioneerd. Natuurlijk heb je wel eens een baaldag, waarop je het niet echt ziet zitten om te doen wat je moet doen en je verantwoordelijkheden op te nemen. Maar van Steve Jobs heb ik onthouden dat het pas tijd is om iets anders te gaan doen als je drie dergelijke dagen na elkaar hebt. En dat is nog lang niet het geval. Ik heb nog altijd de bezieling en de passie om die goesting voor het bezig zijn met de toekomst en met technologie ook aan andere leden van het team door te geven, zonder dat ik daarbij het gevoel heb dat ik op de preekstoel ga staan. We zijn bezig met technologie, maar we zijn ook een zeer menselijke organisatie, waar plaats is voor nadenken en ontwikkeling. Mijn eigen kantoor is daarom een stille ruimte geworden. Een soort bibliotheek waar het mogelijk is om te reflecteren. Je kan niet bezig zijn met het kantoor van de toekomst, als je dat voor je eigen mensen ook niet in de praktijk brengt en een aantal zaken doortrekt. Het evenwicht tussen het digitale en het menselijke is overigens vandaag zeer belangrijk, maar het benieuwt me zeer of dat over twintig of dertig jaar ook nog het geval zal zijn. Ik acht het bijvoorbeeld niet onmogelijk dat robots in de toekomst ook emoties gaan ontwikkelen. Ik ben er ook niet van overtuigd dat de klanten van bedrijven altijd mensen van vlees en bloed zullen blijven. Als de wereld de komende twee decennia dezelfde snelheid van verandering ontwikkelt als de afgelopen twee decennia – en er zijn geen redenen om daaraan te twijfelen – dan staan ons nog ongelooflijk boeiende tijden te wachten.”
Raf zijn nieuwe worp: RAAK!

Gericht op de praktijk en meteen praktisch toepasbaar!

BESTEL